U bent hier

Bijeenkomst d.d. 22.04.05

Op 22 april 2005 heeft in Utrecht de eerste bijeenkomst plaatsgevonden onder leiding van Will van Genugten van de NVMW. Diverse maatschappelijk werkers uit verschillende hoeken van het land en vanuit diverse werkvelden hebben gebrainstormd over mogelijkheden voor verdere profilering en ontwikkeling van het groepsmaatschappelijk werk.
Hieronder een verslag van deze eerste bijeenkomst.

1. Doelstellingen
Volgende doelstellingen zijn genoemd
- Profilering van het groepsmaatschappelijk werk (ook in kader van WMO zinvol voor het AMW)
- Uitwisseling mogelijk maken / delen van beschikbaar materiaal
- Ontwikkeling van de methodiek
- Uitbreiding van het aanbod van groepen

2. Doelgroep van de website
Volgende doelgroepen zijn genoemd :
- Potentiële cliënten; te denken valt hierbij aan de ontwikkeling van een landelijke sociale kaart, net als de regionale sociale kaart van het Gooi (http://www.gooihetindegroep.nl/index_a ) Dit realiseren lijkt momenteel nog een mijl op zeven. Wel zou een soort van format aangeleverd kunnen worden zodat instellingen hun eigen regionale sociale kaart op internet kunnen zetten en onderhouden.
Ander idee is om een landkaart van Nederland te vullen met ‘links’ naar aanbieders van bepaalde themagroepen. Bijvoorbeeld rondom het thema huiselijk geweld zouden instellingen hun groepsaanbod kunnen laten vermelden op deze landkaart zodat zowel wegwijzers als cliënten kunnen zien waar ze in de buurt het betreffende groepsaanbod kunnen vinden.
- Groepsmaatschappelijk werkers: deze doelgroep spreekt ons momenteel meer aan.

3. Werkwijze
- Internet; website over het groepsmaatschappelijk werk. 
Voorkeur om deze website tzt onder de vlag van de NVMW te laten vallen. Omdat ondersteuning bij methodiekontwikkeling een van de taken van de NVMW is. Wanneer het zover is dan kan ook een link vanaf de NVMW-website naar de website over groepsmaatschappelijk werk gemaakt worden.
- Naast de website zijn natuurlijk ook andere middelen in te zetten gericht op het bereiken van genoemde doelstellingen:
    - Nieuwsbrief van de NVMW
    - Maatwerk. Een vaste rubriek zou hierin gereserveerd kunnen worden voor ‘de groep van de maand’.
    - Congres najaar 2005. Op 23 november 2005 om precies te zijn.

4. Definiëring van het  groepsmaatschappelijk werk
Wat is groepsmaatschappelijk werk nu precies? Een goede omschrijving is van belang ter onderscheid van preventieactiviteiten, gezondheidsvoorlichting en therapie.
Middels een forumdiscussie op de site zou deze definiëring ook gezamenlijk kunnen plaatsvinden.

5. De website als middel om uitwisseling te bevorderen
Van alles kan natuurlijk uitgewisseld worden via de website. Genoemd zijn
- Visie op (definitie van) groepsmaatschappelijk werk
- Visie op de methodiek
- Organisatorische inbedding
- Protocollen
- Aanbod van groepen
- Mogelijkheden om je aanbod uit te breiden
- Folders en andere PR-communicatiemiddelen
- Draaiboeken: materiaal voor deelnemers én handleidingen voor begeleiders
- Methodiek (eerst materiaal verzamelen + beschrijven om vervolgens een inhoudelijke verdieping op de werkwijze mogelijk te maken)
- Meerwaarde van gezamenlijk met andere beroepsgroep een groep begeleiden (welke meerwaarde, bij welke groep met welke beroepsgroep)

6. Uitbreiding van het aanbod van groepen
Middels een landelijke inventarisatie krijg je in kaart welke groepen vanuit het maatschappelijk werk worden aangeboden. Dus op welke thema’s je groepsgewijs een aanbod kunt doen en waar al ervaring hiermee is opgedaan. Dit kan instellingen prikkelen hun groepsaanbod uit te breiden. Uitwisseling van opgedane ervaring kan verder tijdsbesparend (geldbesparend) werken en daarmee drempelverlagend effect hebben.
Op de website kan ook een inventarisatie geplaatst worden van mogelijkheden je totale aanbod uit te breiden zonder dat de eigen instelling hiervoor meer geld/uren beschikbaar hoeft te stellen.

7. Landelijke inventarisatie
Besloten is te starten met een inventarisatie van groepen die vanuit het maatschappelijk werk worden aangeboden. Will van Genugten wil namens de NVMW deze landelijke inventarisatie van het huidige groepsaanbod voor haar rekening nemen. Zij zal hiervoor de MO-groep benaderen die haar leden hiervoor kan benaderen.
In een later stadium kan in de Nieuwsbrief een oproep geplaatst worden voor “nieuwe groepen” die nog niet op de site genoteerd staan.

8. Overige interessante opmerkingen
- De NVGP - Nederlandse Vereniging van Groepspsychotherapeuten - zijn momenteel bezig met ontwikkeling van een opleiding voor groepstherapie voor HBO-ers.
- Per groep zou je een forumdiscussie / discussiegroep via de site kunnen opzetten.
Bijvoorbeeld rondom een ‘groep voor agrariërs’ zou je vakgenoten met elkaar in discussie kunnen laten gaan via de site.
- In de Nieuwsbrief korte mededeling plaatsen over deze bijeenkomst.

9. Volgende bijeenkomst 
Vrijdag 15 juli 2005