U bent hier

De kunst jezelf en anderen te leiden

Van dynamisch balanceren naar effectiever leidinggeven

Leiderschap: de essentie van Themagecentreerde Interactie
Leiderschap is de essentie van Themagecentreerde Interactie (TGI): eigen leiderschap ontwikkelen; vanuit dat eigen leiderschap leidinggeven aan anderen; die anderen aanmoedigen eigen leiderschap te ontwikkelen.
 
Twee voorname uitgangspunten (zogenaamde postulaten) van de TGI-methode zijn immers:

  1. “Je bent je eigen leider’” Leid jezelf: wees je bewust van wat er in jou omgaat en wees je bewust van je omgeving; beschouw iedere situatie als een uitdaging om beslissingen te nemen die je vanuit je eigen perspectief verantwoord vindt.
    Jezelf leiden betekent je bewust zijn van wat er in je omgaat: gedachten, gevoelens en fysieke sensaties waarnemen. Het betekent het woord geven aan en aandachtig luisteren naar de verschillende stemmen in jezelf, maar wel zelf de voorzitter zijn. Jezelf leiden betekent bewust kiezen en  antwoord geven op de vraag ‘wat is, gelet op omstandigheden van dit moment – de taak die ik moet vervullen en de mensen met wie ik werk – het beste wat ik kan doen of juist laten?’ Eigen leiderschap is dynamisch balanceren: voortdurend afwegingen maken en plaats bepalen tussen autonomie en interdependentie.
  2. “Storingen hebben voorrang”. Dit uitgangspunt van TGI in onlosmakelijk verbonden met het eerste uitgangspunt. Het moedigt ons aan de realiteit – onze innerlijke realiteit en die om ons heen - waar te nemen zoals die is. En te letten op storingen: storingen die jezelf betreffen en storingen die anderen ervaren of veroorzaken.
    Als storingen geen aandacht krijgen, niet worden weggenomen, wordt groei belemmerd. Dat wat in de groep en in de betrokken personen gebeurt, dat wat op het eerste gezicht ‘buiten de orde’ lijkt, kan bij nader inzien wijzen op iets dat grotendeels verborgen bleef. Het waarnemen en wegnemen van storingen is essentieel voor het samen werken aan het thema.

Inhoud
In deze workshop staat het effectiever leidinggeven door dynamisch balanceren centraal: het balanceren binnen jezelf en het balanceren tussen dat wat binnen en buiten jezelf is om vervolgens verantwoorde keuzen te kunnen maken.
Gedurende de ochtend zul je leren het woord te geven aan de verschillende stemmen in jezelf, om zo jezelf en je ‘polariteiten’ te leren kennen, je bewust te worden van wat er in je omgaat en afwegingen te kunnen maken.
Met de verworven inzichten van de ochtend in je polariteiten bespreken we ’s middags hoe je je kwaliteiten kunt inzetten en van je valkuilen kunt leren. We kijken hoe de rol van de leidinggevende kan worden ingevuld in de context van de TGI-methode.

Resultaat
Deze workshop geeft inzicht in:
· polariteiten in jezelf en hoe je hiermee omgaat in samenwerking met anderen;
· hoe het eigen leiderschap model staat voor het leiden van anderen;
· het belang van het dynamisch balanceren;
· mogelijke oorzaken van storingen in groepsprocessen;
· het genoegen van leren met en van elkaar.

Doelgroep
Deze workshop wordt gegeven voor het Ruth Cohn Instituut voor TGI en is bestemd voor managers, professionals, coaches, trainers en opleiders die:
· inzicht in hun leiderschap willen vergroten om zodoende anderen beter te kunnen leiden;
· hun leiderschap in de praktijk willen toetsen;
· communicatie en samenwerken willen verbeteren;
· effectiever willen werken met groepen en teams
· willen leren leden van een groep mede verantwoordelijkheid te laten dragen voor het groepsresultaat.

Begeleiders
Loes Jacobs, hulpverlener, coach en trainer van teams. Tevens lid van de NVMW-werkgroep Groepsmaatschappelijk werk. Belangrijk uitgangspunt in Loes’ werk met individuen, groepen en teams is: leiderschap over het eigen bestaan in contact met de ander en met oog voor de realiteit van de omgeving. De mens in zijn persoonlijke en in zijn arbeidsleven werkelijk raken en zo bijdragen aan de ontwikkeling naar wie hij/zij ten diepste wil zijn.

Martine van den Bosch, management coach en counselor. Uitgangspunt en doelstelling van haar werk met individuen, groepen en teams is: 'zicht op kracht'. Je eigen kracht zien en ervaren maakt dat je sterk in je werkomgeving kunt staan en dat je die kracht verder kunt ontwikkelen. Het maakt dat anderen jou 'zien' en dat je met elkaar krachtige teams en organisaties kunt vormen.
 
Datum en tijd
Vrijdag 14 december, 10:00 – 16:30 uur

Kosten
€ 40,00 per persoon (excl. BTW); TGI-leden € 27,50 per persoon (excl. BTW)

Locatie
Centre for Generative Leadership
Nieuwe Gracht 36b
3512 LS Utrecht

Inschrijven
Inschrijven kan via de secretaresse van de vereniging:
Ruth Cohn Instituut voor TGI-regio Lage landen
Carina verhulst
Chartreslaan 1
5627 MV Eindhoven, Nederland
t. 0031 (0)4024 26 551
carinaverhulst@chello.nl