U bent hier

Het drie fasen schema volgens Bales en Strodtbeck

Als groepswerker heb je te maken met een groepsontwikkeling en groepsdynamische processen, of je daar nu bewust op aanstuurt of niet. De interventies welke door de groepswerker worden gedaan zijn van invloed op de loop van de gebeurtenissen in de groep. Daarom is het van belang je bewust te zijn van de groepsontwikkeling en daar waar mogelijk constructief op in te spelen of op te anticiperen.

Hieronder in het kort het groepsontwikkelingsschema volgens R. F. Bales en F. Strodtbeck (1951) gebaseerd op de groepsdynamica, dat wil zeggen, dat er een ontwikkeling in de groep te verwachten en waar te nemen valt, die in grote lijnen analoog is aan de ontwikkeling in iedere groep. Je zou kunnen zeggen, dat er sprake is van een soort grondpatroon wat in iedere groep terug te vinden is. 
Bales en Strodtbeck ontwierpen een interactieschema waarbij de groepszittingen verdeeld werden over drie gelijke perioden. Zij onderzochten de verbale bijdragen van de deelnemers en kwamen op grond daarvan tot de volgende driedeling:

De eerste fase kenmerkte zich door behoefte van de leden om informatie te verzamelen over de groep (meningsvorming).
In de tweede fase evalueerden de deelnmers deze informatie (oordeelsvorming).
En in de derde fase trachtten zij tot een besluit te komen (besluitvorming), maar zij besteedden ook meer energie aan het elkaar ondersteunen.

Na latere onderzoeken noemt Bales dit het zoeken van een evenwicht in iedere groep tussen het vervullen van de taak van de groep en het op een emotioneel goede manier regelen van de onderlinge betrekkingen. Hij constateerde tevens, dat bij verstoring van dit evenwicht hevige schommelingen in de groep voorkwamen (na een periode hevig met een taak bezig geweest te zijn plots alle aandacht hebben voor de onderlinge betrekkingen met voorbijzien aan de taak).

Uit 'Groepswerk in het maatschappelijk werk'  van Nora van Riet