De functiegroepen van de NVMW presenteren gezamenlijk en met gepaste trots
Provocatief hulpverlenen is een combinatie van contact, humor, provocatie en vrije associatie. Een prima stimulans in situaties waarin wordt gecoacht, geadviseerd, gementord, of wat dies meer zij. Vooral als de serieuze, goedbedoelende, hulpverlenende stijl vastloopt, kan de provocatieve stijl een uitkomst en een bevrijding zijn. U krijgt de kans om in deze manier van hulpverlenen getraind te worden!
Provocatieve therapie gaat uit van totaal andere principes dan de gebruikelijke vormen van hulpverlening. De provocatieve hulpverlener heeft een basishouding van positieve acceptatie en waardering voor de cliënt zoals hij is. En binnen dat kader daagt hij de cliënt uit door diens zwakke punten tot in het belachelijke uit te vergroten, door absurde verklaringen en onhaalbare oplossingen aan te dragen, door allerlei ongunstige stereotypen en vooroordelen te gebruiken, door het non-verbale gedrag van de cliënt op clowneske wijze te spiegelen, door de structuur volledig uit het oog te verliezen, door in te gaan op de onderwerpen die de cliënt wil vermijden, enzovoort. Provocatieve coaching gaat er van uit dat je de ezel aan zijn staart moet trekken als je hem vooruit wilt helpen, dat lachen over je problemen een prima medicijn is, dat zijwegen naar de kern leiden en dat mensen veerkrachtiger zijn dan je denkt. Het wordt moeilijker voor de cliënt om zijn belemmerende overtuigingen en zijn negatieve zelfbeeld nog serieus te nemen. Door zich assertief tegen de hulpverlener te verdedigen leert de cliënt om voor zichzelf op te komen, om zichzelf
realistischer te bekijken en om genegenheid en waardering te uiten.
Wat is het effect?
Als een cliënt wordt uitgedaagd, praat hij sneller over de wezenlijke problemen. Bovendien blijkt lachen om jezelf een ontspannend en helend effect te hebben. De provocatieve manier van hulpverlenen helpt de cliënt om te komen tot:
· Zelfwaardering
· Realisme
· Assertiviteit
· Het maken van nieuwe keuzes
· Zelfexpressie
Het feit dat zelfs in gesprekken van 20 à 30 minuten cliënten soms al zichtbaar veranderen en loskomen van knellende patronen, maakt de werkwijze bij uitstek een manier van werken waar maatschappelijk werkers in allerlei sectoren veel gebruik van kunnen maken. De trainingsdag is zo opgezet dat de werkwijze uitgebreid wordt gedemonstreerd en u als deelnemer goed kan oefenen.
Bijlage | Grootte |
---|---|
aankondiging - programma.doc | 40.5 KB |