1. Notulen 19.04.06
Ad 1 – 5d
Bij de MO-groep is het verzoek neergelegd om de sectie Jeugdzorg te benaderen in het kader van uitbreiding van inventarisatie van draaiboeken. Toezegging voor medewerking is reeds ontvangen van de MO-groep. Een mail is aan de MO-groep gestuurd waarin duidelijk gemaakt is dat het gaat om groepen waarin minimaal een van de groepsbegeleiders een maatschappelijk werker is. Hierop is nog geen reactie ontvangen. Afgesproken is wie hier actie op onderneemt.
Ad 1 – 5f
Wim Goossens heeft op het NVMW-congres een interessante workshop gegeven over maatschappelijk groepswerk. Hem zal gevraagd worden iets van de werkwijze te beschrijven zodat we deze op de site kunnen plaatsen onder Methodiek. Tevens zal hem dan gevraagd worden of de twee gepubliceerde artikelen van hem ook op de site gezet mogen worden (hangt af van de goedkeuring van de uitgever).
2. Half jaar cijfers
- In het afgelopen half jaar (1 januari 2006 – 30 juni 2006) is vanaf 2.038 verschillende computers de website bezocht ! Hierbij zijn in totaal 23.147 pagina’s van de website bekeken!
- Inmiddels zijn meer dan 100 maatschappelijk werkers geabonneerd op de emailnieuwsbrief over het groepsmaatschappelijk werk die eens per twee maanden (per mail uiteraard) verspreid wordt
- Wanneer je op internet via Google zoekt op trefwoord ‘groepsmaatschappelijk werk’ krijgt je circa 400 hits waarbij onze site bovenaan de lijst als allereerste genoemd wordt.
3. Visie op het groepsmaatschappelijk werk
De site interactief maken blijkt toch een heel lange weg te worden. En de vraag is of bezoekers spontaan de visievragen op de site zullen gaan beantwoorden om zo gezamenlijk te werken aan een breed gedragen visie op het groepsmaatschappelijk werk. Collega groepsmaatschappelijk werkers direct uitnodigen om te reageren op de vragen (met behulp van de door de werkgroep geformuleerde antwoorden) werkt mogelijk beter. Derhalve besluiten we de personen die nu in ons mailadressenbestand opgenomen zijn per mail te vragen de reageren op de vragen. Dit is dan wel een beperkt deel van de bezoekers die ons nu weten te vinden, maar de directe benadering levert mogelijk toch een hogere respons op.Derhalve zal een uitnodigende mail gemaakt worden met als bijlage de vragen + onze meerkeuze antwoorden. Ontvangers van de mail bieden we dan de mogelijkheid digitaal hun antwoord te retourneren of de bijlage uit te printen en per post hun reactie te sturen naar de NVMW. De werkgroepleden zullen we vragen uit hun eigen netwerk nog twee personen direct uit te nodigen hun reactie te geven op de visievragen.
4. Wat te doen met NVMW-leden die interesse hebben getoond voor de werkgroep GMW ?
Betreffende leden zijn uitgenodigd voor de werkgroepbijeenkomst. Hierop is geen respons ontvangen. Hen zal opnieuw een mail gestuurd worden om te vragen in welke setting ze werkzaam zijn, welke specifieke deskundigheid ze hebben, wat ze kunnen / willen bijdragen aan de werkgroep e.d.
en hen te informeren waarmee we momenteel bezig zijn zodat ze kunnen kiezen om projectmatig / een afgebakend aantal bijeenkomsten deel te nemen aan de werkgroep (is minder grote drempel om te participeren dan een ‘vaste’ deelname aan een werkgroep).
5. Salonbijeenkomst / studiemiddag
Doelen van een dergelijke bijeenkomst
- Ontwikkeling en profilering van het groepsmaatschappelijk werk.
- Uitwisseling mogelijk maken
- Aankomende groepsmaatschappelijk werkers ondersteunen
Twee maal per jaar een dergelijke bijeenkomst organiseren lijkt ons zinvol en haalbaar. Op de mail aan de werkgroepleden met de vraag “Welk thema zou jou zodanig aanspreken dat je naar deze bijeenkomst zou willen gaan?” is helaas geen concreet antwoord gekomen. Ter plekke worden de volgende items genoemd
- Valkuilen en kwaliteiten
- Een groepsmaatschappelijk werker is meer dan een cursusbegeleider
- Specifieke competenties van de groepsmaatschappelijk werker
- Welke kansen biedt de WMO voor het Groepsmaatschappelijk Werk ?
We besluiten met het laatste thema te starten omdat dit actueel is. Het programma zou ongeveer als volgt opgebouwd kunnen worden:
1. Inleiding over de WMO
2. Een voorbeeld uit de praktijk hoe een AMW–instelling middels een dienstencatalogus met uitgewerkte productbeschrijvingen hoopt het huidige GMW-aanbod veilig te stellen / uit te breiden.
3. Uitwisseling van tips en trucs hoe de WMO als kans te benutten om het groepsmaatschappelijk werk verder te profileren en uit te breiden.
4. Reacties en vragen vanuit de groep om gezamenlijk het thema van de middag verder uitwerken. (Het is ten slotte een bijeenkomst over groepsmaatschappelijk werk met als deelnemers groepsmaatschappelijk werkers, dus laten we het vooral met elkaar doen.)
5. Conclusies e.d. die interessant zijn om middels de website landelijk te verspreiden.
Datum van deze pilotbijeenkomst: woensdagmiddag 13 december van 14.00 – 17.00 uur.
Voor de locatie zoek we aansluiting bij een onderwijsinstelling (bv. Hogeschool Utrecht).
Will en Han werken deze opzet verder uit en leggen deze opzet z.s.m. aan de werkgroepleden voor. Zodat minimaal 2 maanden vooraf aan de middag de benodigde ‘publiciteitscampagne’ gestart kan worden. De werkgroepleden zullen gevraagd worden binnen hun eigen netwerk groepsmaatschappelijk werkers, GMW-coördinatoren en docenten (die iets met GMW hebben) persoonlijk uit te nodigen om deel te nemen aan deze bijeenkomst.
5. Items voor de volgende GMW nieuwsbrief
Aankondiging van de studiemiddag in december
Nieuwe literatuur
Aankondiging van de mail over visievragen
6. Rondvraag
Iedereen heeft in zijn eigen vriendenkring / kennissenkring vast iemand die iets meer verstand van computers heeft dan de gemiddelde leek. Willen jullie betreffende persoon vragen of hij /zij mogelijkheden heeft de huidige website ‘op te leuken’ qua lay-out, functionaliteiten e.d.? Laat hem / haar dan contact opnemen met Han via HBaeten@chello.nl
7. Volgende vergadering
De volgende vergaderdatum staat gepland op 6 december 2006