De hierboven gehanteerde volgorde is vanuit het algemeen maatschappelijk werk gezien de meest voor de hand liggende volgorde om aan te houden bij de keuze voor een van de mogelijke begeleidingsvormen. Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport 'Begeleiding op maat'
Systeemgerichte begeleiding van mensen kan dus beschouwd worden als een van de mogelijke begeleidingsvormen naast groepsgewijze begeleiding en individuele begeleiding. Voor iedere begeleidingsvorm zijn een aantal voordelen en nadelen te noemen, evenals een aantal indicaties en contra-indicaties.
Op grond van welke argumenten dien je als professional een cliënt wel of juist niet een systeemgerichte begeleiding te adviseren?
Onderstaande indicaties en contra-indicaties kunnen u helpen gemotiveerd al dan niet te kiezen voor een systeemgerichte begeleiding als meest geëigende begeleidingsvorm voor de betreffende klant/cliënt/patiënt (naar S. de Vries & R. Bouwkamp, 1992, W. Goossens, 2001 en N. van Oosten & I. van der Vlugt, 2002).
Tot slot treft u een aantal vuistregels aan mbt systeemgerichte hulpverlening (naar A. Lange 2000).
Gezins-, relatie- en systeemgerichte begeleidingsvorm is geïndiceerd in de volgende situaties:
In methodische zin is de gezins- netwerk- relatiegerichte begeleidingsvariant verder aan de orde wanneer:
De begeleiding dient hierbij onder meer gericht te zijn op:
Een systeem (bijvoorbeeld een gezin) bestaat uit verschillende subsystemen bijvoorbeeld vader-moeder of moeder-dochter. Bij systeemgerichte begeleiding kan het zijn dat soms niet het hele systeem, maar een subsysteem wordt uitgenodigd voor een gesprek. Uitzonderingen op de regel ‘eerste gesprek=gezinsgesprek’:
a) Kinderen zijn niet op de hoogte
Een ouder meldt zich aan wegens problemen met de partner, en de kinderen zijn van deze problemen niet op de hoogte. In dergelijke gevallen is het verstandig zonder de kinderen te beginnen, met een gesprek met het echtpaar. Zijn de kinderen wel op de hoogte (en zijn zij ouder dan 10 jaar, zodat zij ook informatie kunnen geven), dan is het beter de ouders te adviseren de kinderen voor het eerste gesprek wel mee te nemen. De kans is immers groot dat de kinderen niet alleen weten wat er aan de hand is, maar ook partij zijn.
b) De leeftijd van de kinderen
Het heeft weinig zin om jonge kinderen (onder de 10 jaar) uit te nodigen als het gaat om relatieproblemen tussen ouders. Zulke jonge kinderen kunnen meestal weinig informatie geven over de verhouding tussen hun ouders en ook voor de ouders is het niet plezierig hen erbij te betrekken. Gaat het echter om problemen met een kind, dan is het van belang dat ook kleine kinderen bij het eerste gesprek aanwezig zijn, zodat de hulpverlener kan zien hoe er met alle kinderen (ongeacht hun leeftijd) wordt omgegaan.
c) Een geheim
Een gezinslid meldt zich aan met de mededeling dat hij de hulpverlener wil spreken over iets wat geheim is, De anderen, of sommige anderen weten er niets van. Het ligt dan niet op de weg van de hulpverlener om aan de telefoon of in een baliegesprek te beslissen dat het goed zou zijn dat hij dit geheim met zijn gezinsleden zou delen.
d) De adolescent die zich losmaakt
Een variant op het hierboven beschrevene levert de adolescent die behandeling zoekt en zijn ouders niet in vertrouwen wil nemen, hoewel zij wel (enigszins) op de hoogte zijn. Gezinsgesprekken mogen in dit soort situaties weliswaar vaak zinvol zijn om een verantwoord losmakingproces te initiëren, niettemin geldt ook hier dat de hulpverlener daar in het aanmeldingsgesprek niet toe kan beslissen. Hij kan dan beter de mogelijkheden hiertoe exploreren in één of meer gesprekken met alleen de adolescent.
e) Weigerende ouders
Een adolescent meldt zich aan en één of beide ouders weigeren pertinent, ook na telefonisch overleg met de hulpverlener, mee te komen. In zo’n geval heeft het kind uiteraard recht op behandeling, waarbij het mogelijk is diegenen erbij te betrekken die wel willen komen.
f) Crisis
Iemand die wordt aangemeld tijdens een crisis die onmiddellijk handelen nodig maakt (bijv. psychose, suïcidaliteit) en het is niet mogelijk de gezinsleden snel te mobiliseren.