U bent hier

Budgetteringscursus

Als pilot zijn we momenteel met verschillende partijen, waaronder Jos Reinders van Klikvoorhulp in het stadium van brainstormen over de mogelijkheden om - o.a. een groepsgewijze - digitale budgetteringscursus te ontwikkelen. Deze module zou bijvoorbeeld toegevoegd kunnen worden aan de mogelijkheden die Klikvoorhulp biedt.

De legitimatie hiervoor is de volgende:

  1. De verwachting is dat het aantal mensen met financiële problemen en/of probleemschulden de komende jaren alleen maar zal toenemen. Zo krijgt in 2012 menigeen te maken met een stapeling van maatregelen, waardoor zij fors minder te besteden hebben, is de verwachting van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Zie ook het Nieuwsbericht van de MO-groep hierover.
  2. Nog steeds ervaren veel mensen het er voor uitkomen dat je schulden hebt of niet kunt rondkomen van je inkomen als een (deels onterecht) brevet van onvermogen. De schaamte die hierdoor ontstaat belemmert om tijdig hulp te gaan zoeken. Een anoniem hulpaanbod kan de drempel om eerder/tijdig hulp in te schakelen.
  3. Een groepsgewijs aanbod levert extra effecten op die je in een individueel traject niet te bieden hebt. Zie ook de voordelen van groepswerk
  4. De technische mogelijkheden om ook groepsgewijs digitaal contact te hebben nemen toe. Het Habbo Hotel kan als inspiratiebron gebruikt worden. Ook Google + biedt mogelijkheden om gratis via skype realtime groepsgewijs met elkaar te chatten of elkaar te spreken en zien.

Uiteraard is er al veel bruikbaar (zelfhulp)materiaal beschikbaar. Hieronder een opsomming:

  • Het Nibud biedt diverse hulpmiddelen waarmee je zelf je financiele huishouding beter op orde kunt krijgen.
  • De website SIMPEL HUISHOUDBOEKJE biedt ook vele handige tips en tools.
  • Diverse websites bieden de nodige informatie, zoals de website Zelf je schulden regelen
  • Steeds meer online huishoudboekjes worden aangeboden. Banken doen dit tegen een kleine vergoeding zoals Tim van de ING, maar er zijn ook gratis varianten zoals AFAS Personal (voorheen Yuno).
  • De maatschappelijk werkinstelling Kwadraad biedt al een zelfhulptraining online aan.
  •  .....

Voor zover we weten is er nog geen digitale groepscursus beschikbaar. Je kunt hierbij denken aan een cursus van x bijeenkomsten, een doorgaande groep, als vervolg op een bestaande cursus of juist als opstapje naar een bestaande cursus. Daarbij is te blenden met emailcontact, individueel chatcontact, theoretische input, huiswerkopdrachten, afspraken op het bureau etc.

Ook de gemeenten moeten meer gaan inzetten op schuldpreventie. Enerzijds krijgen ze hierin een extra opdracht - zeker nu bekend is dat gedrag een belangrijke component vormt in het ontstaan en recidiveren van schulden. Anderzijds krijgen de gemeenten minder geld hiervoor. Hierdoor zullen we meer efficient moeten insteken op schuldenpreventie. De schuldpreventiewijzer vormt een van de ondersteunende instrumenten hierbij.

Een vorm van samenwerking met het NIBUD ligt voor de hand. Jos Reinders zal met hen hierover contact opnemen.

Het brainstormgroepje bestaat momenteel uit Jos Reinders, Han Baeten, Carla WitteveenBoris Stil, K. Timmermans en J. Toepoel. Vanaf begin januari wordt deze groep inhoudelijk/praktisch versterkt door Nena Hermans en Rachel Amkreutz die hierin een afstudeeropdracht gevonden hebben. Zie ook hun afstudeervoorstel

Mocht u mee willen denken dan bent u van harte welkom.  Neem dan even contact hierover op met Jos Reinders 
Stafmedewerker unit R&D
Welzijnsgroep Parkstad Limburg
(045) 560 25 75
(06) 411 35 101
www.welzijnsgroep.nl

Reacties

Han heeft hierboven goed weergegeven wat het doel en functie dient te zijn van deze innovatie. Eigenlijk is het voor de hand liggend om ten aanzien van elk hulp- en dienstverleningsprogramma vanuit het maatschappelijk werk na te denken over een online variant hiervan. Niet in plaats van maar ernaast en even volwaardig. Het past helemaal bij onze tijd om diensten vanuit het welzijnswerk online bereikbaar te maken. Websites hoeven zich niet te beperken tot een online etalage van de instelling maar kunnen interactief hulp en advies bieden aan de hulpvrager. Als de client behoefte heeft aan anonimiteit wenst kan daar online uitstekend aan tegemoet gekomen worden.

Ontwikkeling
De afstudeerstudenten van Zuyd hogeschool zijn flink op weg om alle verzamelde gegevens over bestaande diensten te verwerken. Van hieruit wordt nagedacht over de vele vormen van interactiviteit (in woord en beeld; on- en offline; solo of in een groep) die rondom online budgetcoaching ontwikkeld kunnen worden. Het is mooi om te zien hoe via deze praktijkcasus het kennisinstituut gekoppeld wordt aan het werkveld.

Brainstormgroep
Mbt de samenstelling van de brainstormgroep: deze is sinds de laatste bijeenkomst aangevuld met Marc Niels en Elfriede te Hennepe. De namen van de studenten zijn Nena Hermans en Rachel Amkreutz.
 

Beste brainstormgroep,

Hierbij willen wij u ons afstudeervoorstel weergeven. Uit het afstudeervoorstel kunt u lezen dat ons afstudeerproject gekoppeld is aan Klikvoorhulp.
Dit was nodig omdat de projectleider van Klikvoorhulp i.c. Impact Parkstad formeel onze opdrachtgever is.
Wij willen benadrukken dat ons inventariserend onderzoek alsook ons uiteindelijke advies geent zal zijn op de verschillende werksoorten en disciplines zoals verzameld in de brainstormgroep.
Concreet betekent dit dat ons advies is niet exclusief bestemd is voor Klikvoorhulp, maar dat ook andere organisaties daar hun voordeel mee kunnen doen.Wij hopen van u graag feedback te krijgen met mogelijke aanvullingen, daarnaast zullen wij met ieder appart contact opnemen om een intervieuw te houden. Ook dit is in het afstudeervoorstel verder uitgelegd, er volgd over het betreffende gesprek snel een nieuwe bericht op uw mail.

Alvast Hartelijk bedankt! Nena en Rachel

 

Op 5 april 2012 heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen Han Baeten (sector Groepsmaatschappelijk werk - NVMW), Jos Reinders (projectleider Klikvoorhulp) en Albert Luten (Nibud). De deelnemers hebben een eerste verkenning uitgevoerd naar samenwerkingsmogelijkheden bij het ontwikkelen van online budgetcoaching. En deze zijn er!
Het Nibud gaf te kennen dat zij vooral een rol spelen bij het ontwikkelen en aanbieden van online hulptools voor hulpvragers op het terrein van financiele problemen. Daarnaast trainen zij budgetcoaches. Ook bedrijven en gemeenten voorzien zij van applicaties zodat deze hun werknemers of inwoners kunnen voorzien van hulpmiddelen.

Het AMW begeleidt hulpvragers zowel individueel als groepsgewijs. Vaak betreffen het multiproblemcases waarin de financiele problematiek een onderdeel vormt.
In de begeleiding wordt gebruik gemaakt van (digitale en online) hulpmiddelen om de client te ondersteunen in het zelfstandig werken aan zijn/haar financiele problematiek. Ook worden vaak vrijwilligers ingezet bijvoorbeeld in de vorm van een 'budgetmaatje'.

De meerwaarde van deze samenwerking schuilt in het bundelen van de innovatieve krachten waarin de hulpvraag van de client centraal staat. Door het ontwikkelen van een gevarieerd pakket van ondersteuningsmiddelen kan nog meer hulp op maat geboden worden. Online (en eventueel anoniem) of face2face als de client dat nodig vindt. Enkele ideeen die ter tafel kwamen:
• de digitale coach;
• het online omzetten van de cursus 'omgaan met geld';
• het inzetten van een soort geautomatiseerde coach.
Albert Luten zag subsidiemogelijkheden voor de ontwikkeling van online budgetcoaching. Genoemd werd een regeling van het SoZaWe. Ook kan gekeken worden naar de investeringsmogelijkheden van bedrijven en banken uit oogpunt van maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Hij acht het project kansrijk wegens het landelijke bereik van de dienst en het innovatieve karakter ervan.

Partijen spraken het volgende af:

Er wordt gestreefd naar het samenstellen van een compacte projectgroep waarin vertegenwoordigers van branches of werkvelden zitting hebben. Gedacht wordt aan:
* NVMW / groepsmaatschappelijk werk
* Online hulpverlening vanuit het AMW (Klikvoorhulp & Kwadraad)
* Nibud
* vertegenwoordiger van Budgetcoaches
* vertegenwoordiger vanuit Gemeenten

Doel van de projectgroep is om een projectplan te schrijven en een bussinesscase te ontwikkelen.
Het projectplan zal geent worden op het inventariserend onderzoek en advies van de studenten social work Zuyd hogeschool, die op dit moment hun afstudeerscriptie over dit onderwerp schrijven. In mei/juni zal het concept gereed zijn.

Jos Reinders zal voor de eerste fase procesbegeleider zijn. Hij draagt onder meer zorg voor de organisatie van de bijeenkomsten met betrokkenen.
Nieuws hieromtrent volgt op termijn.

NB De gesprekspartners maken ten aanzien van hun participatie in dit project nog een voorbehoud: er dient nog committent verworven te worden bij de organisaties waar men werkzaam is.