U bent hier

Groepsmaatschappelijk werk per internet

Tijdens het overleg op 02.09.09 hebben we bezoek ontvangen van Remmelt Veenkamp, docent en onderzoeker bij de kenniskring van Hogeschool INHolland en adviseur en trainer bij Rezet. Remmelt heeft ook een maatschappelijk werk achtergrond en is o.a. projectmanager geweest bij correlatie gericht op digitale hulpverlening. In nr. 2 van Maatwerk van 2009 heeft hij een interessant overzichtsartikel geschreven over internethulpverlening. Naar aanleiding van een workshop over digitale hulpverlening op het NVMW-congres is Will met hem in gesprek gegaan, wat aanleiding vormde voor zijn bezoek aan onze werkgroep.
De vraag is: of het voor ons als werkgroep interessant is om een voortrekkersrol te nemen in de ontwikkelingen op gebied van digitale groepshulpverlening.
Te denken valt aan:

  1. Inventariseren en communiceren van reeds bestaande vormen van digitale groepshulpverlening
    (zie ook Adeline Stel )
  2. Inventariseren van de benodigde methodische aanpak bij internethulpverlening in groepsverband.
  3. Een pilot bij het LUMC helpen realiseren (ism Sander Muntz).
  4. Zelf een project 'groepshulpverlening per internet' starten.

Als werkgroep zijn we unaniem in onze reactie: dat zien we wel zitten. Naar aanleiding van dit overleg heeft de werkgroep besloten een initiërende en innoverende rol te gaan spelen in de (verdere) ontwikkeling van digitale groepshulpverlening (sluit ook mooi aan op onze doelstellingen).

1. Remmelt zal een eerste notitie voor onze werkgroep hierover maken, zal ook bij onze eerstvolgende bijeenkomst aanwezig zijn en gaat ook verder met Sander in gesprek over een mogelijke pilot bij het LUMC.
2. Wim heeft ook connecties met onderzoekers gericht op de juiste methodische aanpak bij internethulpverlening.

Op 28.10.09 hebben we vervolgens de startnotitie van Remmelt besproken.
Tijdens die bespreking hebben we ook de optie besproken in te gaan op het aanbod voor samenwerking in klikvoorhulp, een project van Limburgse welzijnsorganisaties opgezet voor jongeren van 10 tot 21 jaar in de provincie Limburg. Besloten is om niet gelijk op het eerste het beste projectaanbod in te gaan, maar ons eerst breder te oriënteren. Al brainstormend bleek het heel gemakkelijk vele ideëen en mogelijkheden te bedenken. Moeilijker blijkt het een goede keus te maken. Enkele selectiecriteria die we bedachten zijn:
- De groep die je via internet wilt laten plaatsvinden dient zich te eigenen voor effectmeting zoals bijvoorbeeld kan bij de cursus Werken aan werkstress of de cursus In de Put - Uit de Put.  Met name omdat je dan aan de subsidieverstrekker kunt laten zien wat het effect van deze vorm van internethulpverlening is in vergelijking met een 'gewone' face-to-face groep. 
- Verder willen we natuurlijk een groep/cursus op internet ontwikkelen waar een brede doelgroep voor aanwezig is.

Vervolgens werd het lumineuze idee gelanceerd om onze websitebezoekers via de website te betrekken in dit proces; voor welke problematiek en voor welk doelgroep zou de ontwikkeling van deze vorm van hulpverlening zinvol/wenselijk zijn ?  
--> Han zal samen met Remmelt tekst genereren voor een pagina op deze site + tekst voor de emailnieuwsbrief hierover. 
Daarnaast gaan we de mogelijkheden verder onderzoeken voor samenwerking met www.internethulpverlening.nl en www.klikvoorhulp.nl en inventariseren we welke instellingen mogelijk interesse hebben in groepshulpverlening per internet. Remmelt kan de werkgroep in dit gehele proces ondersteunen.

Reacties

Vanuit de werkgroep zouden we kunnen starten met het inventariseren en communiceren van:

  1. bestaande vormen van internethulpverlening in het algemeen waaronder ook de internethulpverlening vanuit AMW-instellingen ,
  2. reeds bestaande vormen van groepsgewijze internethulpverlening in het bijzonder,
  3. wat bekend is over de specifieke methodische aanpak bij internetHV,
  4. onderzoek naar de effectiviteit van deze hulpverleningsvorm,
  5. hobbels en bobbels bij groepsgewijze hulpverlening via internet (zoals hoe als regionale instelling alleen regionale deelnemers in je groep te krijgen),
  6. bestaande softwaremogelijkheden,
  7. thema's / problematiek die zich met name lenen voor groepsgewijze hulpverlening per internet (bv. daderhulpverlening waarbij anonimiteit gewaarborgd word, of wanneer afstand een belemmering vormt) en
  8. welke financieringsmogelijkheden te benutten zijn.